Várom, hogy felszereljék a napelem rendszeremet

Sokszor hallom, mondják, hogy vannak emberek, akik valamiféle “vonzalmat” éreznek az olyan munkaruhák iránt, mint a rendőröké, tűzoltóké, katonáké, vagyis ezeket egyenruhának nevezik helyesebben. Na, nekem ezekkel kapcsolatban nem érzek így, viszont ha valamiféle szakmunkás jár nálunk, azt előszeretettel szoktam nézni, ha tehetem, ahogy dolgozik. Az olyan szakmunkások, mint a kőművesek, víz-gáz-fűtésszerelők, gipszkartonozók, szobafestők és hasonlók lényegében alkotók, létrehoznak valamit, valami újat és értékeset. Éppen ezért szeretem figyelni, ahogy a szorgos kezek alatt megszületik valami, és nem csak a végeredmény nagyszerű benne, hanem maga a folyamat, és hogy olyat csinálnak, amit én nem tudnék megcsinálni. Így többszörösen is lenyűgöz egy-egy ilyen munka. A szakemberek általában azonban nem szeretik, ha nézik őket dolguk végezte közben, és hát tudom, hogy én sem szeretném, így csak titokból, leselkedve szoktam őket megfigyelni, innen-onnan a lakásból, vagy csak gyakran járkálok arra, amerre éppen teszik a dolguk.

Legutóbb a napelemrendszer.info csapatát bíztam meg a szüleimtől örökölt családi házunk 5 kw napelem rendszerrel való felszerelésével. A múlt hónapban már kint voltak felmérni az épületet és szerencsére alkalmasnak találták azt a fejlesztéshez. A kivitelezési munkálatok pedig hamarosan kezdődnek.

Miért döntöttem úgy, hogy napelem rendszert szeretnék?

Először azért, mert az utóbbi években fontossá vált számomra a környezetbarát szemlélet, az ilyen megoldásokat pedig szeretem a saját szempontomból is előnyös kivitelben megszerezni, használni. A 5 kw napelem rendszerrel pedig megújuló energiaforrással üzemeltethetem a lakásom elektromos árammal működő berendezéseit, melyet én magam termelek meg a tetőmön. A megújuló energiaforrás a fenntarthatóság egyik legfontosabb alapköve napjainkban.

Ezen kívül azért is nagyon örülök, hogy nemsokára ennek a rendszernek az előnyeit élvezhetem, mert van még neki bőven:

Mivel magam állítom elő, így független lehet az áramszolgáltatótól, és a villanyszámláktól is megszabadulhatok, legalábbis javarészt. Ha több áram termelődne az eleinte még csak két fős háztartásunkban, akkor ezt a maradék áramot visszatáplálhatjuk és pénzzé válthatjuk, mert a szolgáltató megvásárolja azt tőlünk. Ugye milyen jó, ha a szolgáltatótól nem a számla jön!

Persze a napelem rendszerek nem  mindig működnek ugyanannyira hatékonyan, eléggé időjárásfüggő a dolog, ami nem túl meglepő ugyebár. Ilyen esetben, ha nem termel éppen eleget, ugyanúgy beszerezhetjük a szükséges áram mennyiséget a szolgáltatótól, mintha alapból is tőlük vennénk, ahelyett, hogy magunk termelnénk.

De mivel túltermelésre is lehetőség van, ahogy fentebb már írtam, így az árak, költségek valahol kiegyenlítik egymást, ezáltal közel nulla villanyköltséggel számolhatunk.

Alig várom, hogy jöjjenek a szakemberek felszerelni a jövendőbeli rezsi-megváltóimat, hiszen alig várom, hogy megtapasztaljam hasznukat és a dolgozó szakik meglesését is izgatottan várom – a szomszédhoz már előbb jöttek ugyanilyen 5 kw napelem rendszer felszerelése miatt, most őket bámulom ráérős perceimben az ablakból.