Szaktudáson ne spórolj!

Munkaruhát, hőszivattyút csak hozzáértőktől – lehetne a hónap szlogenje. Mármint a cégnél, ahol dolgozom, és az otthonomban egyaránt. Előbbi egy friss alapítású középvállalkozás, amely épp a munkaruhabeszerzés fázisában tartott az előző hónapban. És, mint mindenre, természetesen erre a dologra is igaz, hogy nem az első lehetséges helyről és pláne nem, általunk ellenőrizetlen hátterű partnertől érdemes beszerezni. A munkaruha nem játék. Nem mindenhol lehet kevésbé körültekintőnek lenni ez ügyben. Hisz a “cégünk” tevékenységéből adódóan nálunk is elsődleges szempont, hogy a jó munkaruha nem csak a egységességet és felismerhetőséget szolgálja (mármint, hogy miféle cégről/tevékenységi körről van szó azok esetében, akik viselik), hanem különböző szabványoknak és előírásoknak kell megfelelni a védelmi képességét és a tartósságát tekintve. Rengeteg a nézőpont, ahonnan kiindulva körül kell járni a dolgot. Sok múlhat ezen és mi elsőre felületesek voltunk, bevallom. Így aztán sok kört lefutottunk (a beszerzési folyamat újraindítása után), mire a legmegfelelőbb megoldásra ráleltünk. De hasonlóan jártam az otthonom korszerűsítését tekintve is, mint a munkaruhákkal. Ott is hiba volt kapkodva belefogni a dolgokba!

Az otthoni felújítás folyamatának ugyanis része volt, hogy hőszivattyút szereltessünk, a ház fűtésrendszerének modernizálása gyanánt. Lényeg a lényeg: fáztunk a téli, leghűvösebb napokon. De, mint azt már korábban írtam, mindent csak profikra bízzunk! Ezt itt is megtanultam. Először megint csak egy olyan céget akartam megbízni ezzel a munkával, akik ígértek fűt-fát, hogy ők aztán biztos megcsinálják, de gyanús lett – annak alapján, amit a neten olvastam -, hogy legalább a szakembereiknek látni kellett volna akkorra a házunkat, ami nem épp egy új építésű, modern épület. Emiatt, mint kiderült, nem is alkalmas jelen formájában hőszivattyú telepítésére.

Gyorsan el is határoztam, hogy váltani fogok céget, mást keresek, aki ilyesmikkel foglalkozik, és ekkor jött szembe egy, a korábbinál sokkal profibbnak tűnő társaság, akiket a neten találtam: klimaglobal.eu. Ők tökéletesen kenték-vágták a dolgokat az elejétől. Lehet látatlanban is árajánlatot kérni, de mikor meghallották, hogy hőszivattyú, az alaposságot sürgették, hogy reális megoldást kínáljanak, ne légből kapottat. Jobb is lett volna, ha már elsőre is náluk próbálkozom, hisz nekik már a weboldaluk is olyan profi, hogy magam is alaposabban tájékozódtam volna a tartalmaik közt. Amikor pedig tényleg járt nálunk az egyik szakemberük, megértettem, hogy miért fontos az előzetes “terepbejárás”. Sugárzott, hogy nem először vesznek szemügyre hőszivattyú telepítésre kiszemelt helyszínt. És ahogy korábban mondtam: a megérzéseim nem csaltak meg, a korszerűtlen régi családi házunk jelen formájában még nem alkalmas hőszivattyú fogadására – mint közölték. De azonnal megvilágították, mi miből következik és mi az akadálya. Korrekt – gondoltam magamban, és rögtön újraterveztem mindent magamban. Megértették velem, hogy pontosan mi szükségeltetne még ahhoz, hogy kellően modernné váljon a rendszerünk, ez mennyi időbe telik, de gyorsan döntöttem: így is, úgy is a klimaglobal.eu munkatársaival szeretnék dolgoztatni, holott, mivel nyakunkon a rossz idő, ekkor már más megoldást szerettem volna találtatni velük. Amit persze még meg kellett beszélnem a család többi tagjával is.

Itt jegyezném meg mellékesen, hogy ha valaki tényleg hőszivattyúra állna át, a klimaglobal.eu-n, a blog-szekcióban még az otthonfelújítási támogatásokról is képbe kerülhet.

No, de visszatérve, mi új tervet szültük a klímásokkal, közösen… Miután meggyőztem az otthoniakat is az elképzeléseimről. Nem volt feltétlenül magától értetődő, hogy belemennek, és a gyerekeknek is könnyű lesz a váltás, de azért is határoztam így, mert régóta, a feleségemmel már a költözés is tervben volt. Sok szempont szólt eddig is amellett, hogy magunk mögött hagyjuk kicsiny falunkat, és a sok generáció óta örökölt családi ház átminősüljön hétvégi házzá. Most, így, talán jövőre el is érkezhet végre ennek az ideje. Nem kétlem, hogy a Klímaglobál munkatársaival együttműködve lenne tökéletes megoldás, záros határidőn belül a fűtésrendszer teljes felújítására is, hogy aztán legyen hőszivattyú, de egyszerűen meguntam itt élni.

Végül tehát úgy döntöttünk, hogy “csak” klímafelszerelést tetetünk ebbe a házba. Felvilágosítottak ugyanis arról, hogy a télen használt helyiségek leszűkítésével a klíma is elég lesz, hogy rásegítsünk az épület gyengécske, jelenlegi fűtésére. Kettő klíma lesz hát beszerelve, ami hasznos télen-nyáron. Akkor is, ha jövőre, vagy legkésőbb azután, talán már csak üdülni jövünk ide vissza. De most, fázni semmiképp nem fogunk és ez a lényeg. Tetszett ez a rugalmasság tőlük is, hisz eleinte egészen más miatt hívtam őket. De problémamegoldásból jeles.

klimaglobal.eu

Ha hamarabb rájuk találok, az oldalukon elolvashattam volna, hogy a hőszivattyú milyen fűtésrendszerekhez használható egyáltalán. Milyen típusai vannak, milyen az a működési elgondolás, ami az egész mögött húzódik. Mik az előnyei és esetleges gyermekbetegségei a dolognak. És ezen kívül is mindent leírnak, például a klímákról is. A társaságuknál nem csak ígérgetnek, mint az előző helyen, hogy megoldják, csak állapodjunk meg előre, hanem pontos ajánlatot kap tőlük, aki így dönt. De már, a klimaglobal-weboldalon is tényleg könnyű előre tájékozódni minden lehetséges opcióról, mert ott is nagyon alaposak. A klímaberendezés részei és működése, hogyan érdemes kiválasztani, milyen típusok vannak, várható költségek stb. A Dunántúl északi részében tevékenykednek, de a berendezést kiszállítják mindenhová, és ígéretük szerint megfelelő szerelőt is segítenek találni, ha nagyon kiesik a tevékenységi szférájukból a kedves vevő. Miután más céggel kapcsolatban már voltak ellenérzéseim, mindenképp megkérdezném inkább őket, milyen jó szakit tudnak esetleg máshol… A választékuk miatt, akkor is őket ajánlom, ha valaki adott esetben az Alföldön lakik. Ha nem egy-két típusból kell megvenni a beszerelendőt, akkor lehet pont olyat választani, ami megfelel a paramétereknek! Leszállítani pedig leszállítják messzire is.

Dunántúl északi része alatt értendő főleg: Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye. Itt várható, hogy hamar meg is tudják nézni a klimatizálandó helyet. Ha egyszer tényleg lesz hőszivattyúnk is, valószínűleg azt is rájuk bízom, de az már csak a következő helyszínen esedékes, egy sokkal modernebb otthonban, mint a mostani. Egyébként a szivattyú azért is tetszik, mert környezetbarát megoldás, és nincs oka abban a félelemben tartani magunkat, hogy a legújabb technológiák télen ne látnák el a feladatukat.

Viszont a klímával sem hoztam rossz döntést, tényleg. Maximum akkor sajnálnám, hogy így alakult, ha nem lenne amúgy is régi vágyam, már jó ideje a városi élet. Így, 30 év falu után. Nehezebb lesz megfelelő helyszínre bukkanni, ami belefér a családi büdzsébe, és a lakhely is családi kialakítású legyen (tehát továbbra is legyen kertünk, udvarunk). De ahogy valakinek, aki sokáig élt városban, a vidék a vonzó, úgy nekem már nagyon is a város! Ne kelljen a gyerekeknek utazni annyit, és nekem sem a munkahelyemre, ami Tatabányán van. Minden jó, ha jó a vége, és szerintem így mondható, hogy nekünk minden jól alakult!