Munkaruhát sem veszel anélkül, hogy tudnád miből van, a házzal se tedd

Amikor munkaruhát veszünk, akkor mindig alaposan megnézzük, hogy milyen anyagból készült, hiszen tudni szeretnénk, hogy mennyire strapabíró, kényelmes, és mennyire nehezen vagy éppen könnyen lehet tisztítani.

Akár használtan, akár újonnan veszünk valamit, mindig megnézzük, hogy vannak-e hibái. A rejtett hibák mindenkit az őrületbe tudnak kergetni, sokkal jobb, ha tudjuk, hogy az adott dolog miben nem az igazi, mire kell figyelni, vagy mit kell benne cserélni.

Ez mindennél így van, akkor is, ha házat vásárolunk. A házaknak pedig rengeteg rejtett hibája lehet. Éppen ezért tették kötelezővé adás-vételkor az energetikai tanúsítvány készítését.

Az energetikai tanúsítvány AA++-tól JJ-ig terjedő kategóriákba sorolja a lakásokat az energetikai felszereltségük függvényében. Minden ingatlan adás-vételekor kell egy ilyen tanúsítványt is mellékelni, ami megmutatja, hogy ebben a 12 kategóriában hol helyezkedik el a megvásárolni kívánt ingatlan.

Az egyes osztályok az energiafogyasztás szerint lettek kialakítva, így az AA++-os lakás sokkal kevesebb energiát fogyaszt, mint a JJ besorolású. Ennek az egységes rendszernek a segítségével könnyen meg lehet határozni, hogy energetikai szempontból is jó vételnek bizonyul-e a megvásárolni kívánt ház.

Azért is jó ez a tanúsítvány, mert a lakásoknak gyakran nehezen határozható meg az energiafogyasztása, a ház hiányosságai nehezen felderíthetők ezen a területen. Éppen ezért, amikor a vevő meglátja a tanúsítványt, maga is egy átfogó képet kap a lakás energetikai állapotáról.

Ahhoz, hogy AA++ besorolást kapjon egy ingatlan, nagyon sok kritériumnak kell megfelelnie, ezt igazán nehéz elérni. Egy BB vagy CC besorolású ingatlan pedig nem rossz, ezek átlagosnak mondhatók.

Nem elég csak elolvasni az energetikai tanúsítványt, érdemes értelmezni is azt, ami le van benne írva és csak ezek után kell mérlegelnünk.

Onnan tudok ennyit az energetikai tanúsítványokról, hogy az egyik barátom most adja el a házát, és mivel Ő dolgozott, megkért, hogy fogadjam én a szakembert, aki elvégzi az energetikai tanúsítvány kiadásához szükséges felméréseket.

Mivel fogalmam sem volt, hogy miről beszél, rá is kerestem a dologra, nem akartam tudatlannak tűnni előtte.

A e-tanusitas.eu oldalon néztem utána annak, hogy mi is ez pontosan és mi a menete. Ezen az oldalon tisztán le van írva, hogy mi a különbség az egyes osztályzatok között, hogy hogyan és mi alapján történik a besorolás. Szerintem nagyon érthető minden, ami itt le van írva.

Ez a cég amúgy értékbecsléssel és ilyen energetikai tanúsítványok kiállításával is foglalkozik.

Itt olvastam azt, hogy ezek a tanúsítványok 10 évig érvényesek, hogy mindig az aktuális tulajdonosnál kell lenniük, ami mondjuk jogos, hiszen az előző tulaj nem tud mit kezdeni vele, ha már eladta a házat.

Egy ideje már kötelező is ilyen tanúsítvány ahhoz, hogy eladjunk egy házat.

A ház eladása pedig mindig elég sürgős dolog, ezért ennél a cégnél figyelnek arra, hogy a lehető leggyorsabban, már 24 óra alatt elkészítsék ezeket a tanúsítványokat.

Az e-tanusitas.eu oldalon egyébként sürgős esetekben akár 12 óra alatt is el tudják készíteni a hitelesített energetikai tanúsítványt, ami nagyon rövid idő.

A környezettudatosság jegyében nem csak papír alapon, hanem e-mailben is lehet kérni ezeket a tanúsítványokat, ami szerintem nagyon jó.

Szóval, meg is történt a tanúsítás, én vártam a barátom eladó sorban lévő lakásában a szakembert, aki alaposan körbejárta a házat és mindent megnézett, hogy elkészíthesse az elektronikai tanúsítványát a háznak.

Nagyon alapos munkát végzett, de igyekezett gyorsan befejezni a tanúsítást.

Egyébként nem is olyan drága ez a tanúsítás, az e-tanusitas.eu oldalon fent is vannak az árak, ami szerintem nagyon korrekt, így senkit sem érnek meglepetésként.