Házfestőként rengeteg napelem rendszerrel találkozom

Évek óta ház festéssel foglalkozom, ezért időnként szükséges munkaruhát vásárolnom. Ezt általában a közeli boltban szoktam megvenni, ezért, ha éppen szükséges újat vennem, akkor csak elsétálok érte. Szeretem, ha több váltó munkaruhám is van, ezért nem kell olyan gyakran vásárolnom. Sokaknak csak egy váltó munkaruhája van, de én ragaszkodom ahhoz, hogy több is rendelkezésemre álljon. Rengeteg munkánk van, főleg akkortól, amikor beköszönt a jó idő. A sok ház láttán elámulok, milyen környezetben élnek emberek. Léteznek nagyon kis házikók, de minket általában nagy, modern épületek kifestéséhez szoktak hívatni. Az egyik alkalommal egy olyan ház látványa tárult elém, amely minden szempontból tökéletes volt. A ház tetején egy egész napelem rendszer kiépítésre került, amely nagyon szimpatikus megoldásnak tűnt a számomra.

Rengeteg gondolkodás után arra jutottam, hogy több információt szeretnék begyűjteni a napelem rendszerekről. Így hát elkezdtem keresgélni az interneten a témában. Sok okosságot tudhattam meg hála a rengeteg adatnak, amely fel van töltve a világhálózatra. A napelemesrendszerek.info oldalról próbáltam elsősorban tájékozódni, ahonnan tényleg sok mindent sikerült megtudnom.

A napelem rendszer gyakorlatilag egy fotovoltaikus rendszer, amely a napfény energiáját képes átalakítani elektromos árammá. Ez így egyszerűnek hangzik igaz? Mint kiderült nem is annyira az, hiszen több alkatrész és berendezés kell ahhoz, hogy optimálisan áramot tudjon termelni. A napelem rendszer működéséhez szükséges maga a panel, amely képes magába gyűjteni a napfény energiáját, kell egy inverter, amely az egyenáramot átalakítja váltóárammá, hiszen önmagában a begyűjtött energia még nem lesz képes működtetni berendezési eszközeinket. Az inverter többféle mennyiségű árammal képes ellátni háztartásunkat, ezért koránt sem mindegy milyet választunk. Ebben az esetben tényleg figyelni kell a minőségre, hiszen ez a legfontosabb elem egy napelem rendszer esetén.

Nehezen, de rátaláltam egy napelem töltésvezérlő eszközre, amely által lehetőség van három lépcsős töltési algoritmust beállítani, továbbá időzíteni is lehet vele. Ezenfelül sokféle funkciója van, amely védi az akkumulátort, a kimenet túlterhelését a rövidzárlattal szemben. Nem egyszerű egy napelem töltésvezérlő kiválasztása, hiszen több műszaki adatot is kell tudni, ahhoz, hogy megfelelőt vegyünk. Tudnunk kell a napelem teljesítményét, illetve azt is, hogy nyitott vagy munkaponti kapocsfeszültségét.

A napelem töltésvezérlő biztosítja a napelemek akkumulátorának megfelelő töltését. Az inverter kiválasztása mellett ez a másik legfontosabb, amelynél nem véletlenül kell tudnunk a szükséges paramétereket, hogy tökéleteset válasszunk. Ha a töltésvezérlő nem megfelelő, akkor az akkumulátorok képesek idő előtt tönkre menni, illetve a napelem által termelt energia is elveszhet, ami valljuk be eléggé kellemetlen lehet.

Rengeteg információt tudtam meg a fent említett oldalról, és szeretek is elveszni az információkban, szeretek alapos lenni. A jövőben szeretnék beruházni egy napelem rendszerre én is, de amíg panelben lakunk addig ez nem lehetséges. Amint elég megtakarítást gyűjtünk, költözünk is kertes házba, de ez eltelhet néhány évbe.