A munkaruhához nem értek, de a napelemekből kiműveltem magam

Nemrég az egyik ismerősömet kísértem el egy munkaruha üzletbe, mikor egy érdekes beszélgetést hallottam meg a buszon. Nem szoktam hallgatózni, de a hölgy olyan lelkesen beszélt az újonnan telepített napelemes rendszeréről, hogy egyszerűen nem tudtam nem figyelni.

Mint kiderült, majdnem a teljes beruházásuk megtérült, mert sikeresen megnyertek egy pályázatot. Mint később, mikor otthon utána néztem a dolognak, megtudtam, hogy Magyarországon két pályázat is van, amely segít a napelemes rendszerek finanszírozásában, valamint az állam maga is ad támogatást azoknak, akik bevállalják ezt a befektetést. A hölgy a barátnőjének a Napelemek Pályázatok oldalt ajánlotta, így én is ezt az oldalt választottam, hogy tájékozódjak a témában.

Mint megtudtam, a napelem rendszerek telepítése minden szempontból személyre szabott. A Napelemek Pályázatok oldalon személyre szabott ajánlatot kapunk. Minden csak a dolgozók személyes felmérése után lesz végleges. Még a miatt sem kell aggódnunk, hogy ez plusz költség lenne, mivel ezt ingyenes is megteszik. Ekkor felmérik, milyen fekvésű a házunk, és hogy milyen erős a tetőszerkezet, hogy minden rendben legyen a rendszer telepítésekor. Továbbá a villamos tervező kiszámolja, hogy mennyi energiára van szükségünk, ezáltal pedig mennyi napelemre és milyen erős inverter kell majd. Az inverternek köszönhetően kaphatjuk a fényenergiát az általunk használt váltakozó áramként. Sokan aggódhatnának amiatt, hogy ez esztétikailag rontani fogja majd a ház összképét, de a Napelemek Pályázatok munkatársai igyekeznek figyelembe venni a látványképet, mikor beszerelik az invertert, hogy nyugodtan aludhassunk éjszaka.   

Ehhez természetesen rengeteg papírmunka társul, ami nagyon gyorsan elveheti az ember kedvét a dologtól. Senkinek sincs kedve napokat ülni a váróban, azt remélve, hogy végre sorra kerül, és örül, ha néhány év múlva szólítják. A Napelemek Pályázatok csapata régóta foglalkozik napelemes rendszerek telepítésével, így már többször is végigmentek ezen a hercehurcán, és már gyakorlott szemmel fordulnak a hivatalos papírokhoz. Ezen tudásukat használva segítenek az ügyfeleiken, akiknek esetleg nem megy ilyen könnyedén az ügyintézés. Ahogy azt az oldal nevéből is sejthetjük, a pályázatokról mindent tudnak, és igyekeznek a legteljesebb tájékoztatást adni ügyfeleiknek, hogy minél biztosabb legyen, hogy megkapják a pénzt, amire ennek a befektetésnek a fedezéséhez szükségük van. Az állami papírok pedig mindenkit idegessé tesznek, hiszen nagyon fontos, hogy a lehető legpontosabb legyen rajtuk minden, ezért jó, ha van mellettünk valaki, aki párszor már végigcsinálta ezt a procedúrát, és tudja, mihez is kell kezdeni. A Napelemek Pályázatok csapata egyedül az előző szolgáltatóval való ügyintézésében nem tud segíteni, ezt mindenkinek magának kell csinálni. Rájuk azért van szükség, hogy ki tudjanak jönni lecserélni az előző villanyórát, anélkül nem tudunk átállni a friss napelemes rendszerünkre. De ez kis ár azért, hogy minden másban ott vannak mellettünk, és segítenek átvészelni a váltást.

A munkaruhákhoz nem értek, de a napelemekből most szépen kiműveltem magam, és csak pozitívumokat tudnék róluk mondani. Ha a nagy képet nézzük, akkor egyértelműen egy roppant környezetbarát metódusról beszélünk, amivel sokat megspórolunk a környezet energiaforrásaiból. Egyes anyagoknak évmilliók kellenek, hogy újratermelődjenek, a Nap azonban mindig jelen van, nem megy sehova, és semmit sem kér cserébe. Ha pedig a személyes előnyöket nézzük, akkor egyértelműen jelen van az, hogy immáron nem kell egy vállalattól függnünk, nem kell fizetnünk a villanyszámlát, és így egy plusz költség le van húzva a havi listánkról. Ha ez nem egy előnyös üzlet, akkor nem tudom, mi az.