A jéghideg raktárházban nem volt valami kellemes dolgozni

Már vagy tíz év eltelt azóta, hogy olyan elosztó raktárban dolgoztam, ahol fagylaltokat és jégkrémeket tároltak. Sejthetitek, hogy bizony ott meglehetősen alacsonyan kellett tartani a hőmérsékletet.

Persze kaptunk egy olyan munkaruhát, amivel ez azért elviselhetőbb volt, de azért így is lehetett érezni a hideget. Ha valaki akár csak egy percig is a munkaruhája nélkül lépett be a hideg raktérbe, az már szabályszegésnek bizonyult.

Persze nyilván nem hordtuk a teljes műszakban ezeket a ruházatokat, hiszen azért volt ott egy melegebb raktáriroda is, ahol az adminisztrációs teendőket intéztük. Ott elég volt a pulóver is.

Örülök, hogy ez már a múlt, és azóta már a saját házamban is egy csúcs modern fűtéses technika működik. Erre a futesrendszerek.hu segítségével sikerült rátalálnom.

A berendezés, amiről beszélek, a víz víz hőszivattyúk csoportjába tartozik. A hőszivattyúk elektromos üzemű gépek, melyekben az a közös, hogy a külső környezetből szívják el a hőt, amit aztán a házba juttatnak.

Ebben az esetben egy olyan típusról beszélhetünk, ami a talajvízből nyeri ki a hőenergiát. Ez számít az egyik legjobbnak, hiszen ezzel lehet a legtöbb hőt termelni, miközben az energiafelhasználása nem nagyobb, mint a többi változat tekintetében.

A talajvíznek meglepően magas a hője, még a téli időszakban is, szóval különösen adja magát, hogy éljünk egy ilyen lehetőséggel.

Egy ilyen hőszivattyú telepítése esetén a kivitelezőknek két kutat is fúrnia kell a kertünkbe, melyek között legalább tizenöt méter távolságra van szükség. Éppen ezért fontos tudni, hogy nem mindenhova telepíthető egy ilyen berendezés. A talajvíz minősége is számít, és elképzelhető, hogy szűrőkre is szükség lesz.

A víz víz hőszivattyúkat alapvetően két további nagyobb csoportra lehet osztani: vízkivétellel vagy a nélkül működő.

A linken található weboldalon nagyon jól fel vannak sorolva egy ilyen készüléknek az előnyei és a hátrányai. A legfontosabb az, hogy egy megfelelő szakértő felmérje a terepet, aki így meg fogja tudni mondani, hogy nekünk ez a berendezés jelenti-e az ideális választást.